Здобутки лісгоспу за 2016р. та 9 місяців 2017 року

Увага української спільноти максимально прикута до проблем лісового господарства – збереження лісів, примноження лісових багатств і їх раціонального використання. Приємно, що проблеми лісового господарства не залишені поза увагою і на Рожнятівщині.

В своїй основній виробничій діяльності, ДП «Брошнівське лісове господарство» дотримується соціального орієнтування ведення лісового господарства, для чого здійснює комплекс заходів з лісовідновлення, охорони та захисту лісу від пожеж, боротьби зі шкідниками і хворобами лісу, рубки формування і оздоровлення лісів та інші заходи, з врахуванням потреб місцевих громад. При цьому екологічно  і економічно збалансоване ведення лісового господарства забезпечує заготівлю лісоматеріалів та іншої лісової продукції при одночасному збереженні біорізноманіття та продуктивності лісових насаджень. Оцінку ведення лісового господарства в ДП “Брошнівському лісгоспі” було проведено незалежною компанією  ТОВ «ЛЕГАЛЛІС». На даний час підприємством отримано сертифікат відповідності  міжнародним критеріям та принципам FSC ведення лісового господарства. 

В І кварталі 2017року  проведена акція « Майбутнє лісу в твоїх руках» до Міжнародного дня лісу та «Посади дерево миру», яка проводилась з ініціативи Міністерства екології України спільно з УГКЦ. Мета акції – виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, роз”яснення громадськості важливості створення лісових насаджень як збереження біорізноманіття та екологічної рівноваги в природі. На цю акцію ДП «Брошнівський лісгосп» виділив посадковий матеріал для церков сіл : Креховичі, Брошнів-Осада, Дуба, Ріпне, Підлясся, Підсухи, Погорілець, для сільських Рад: Ясеновець, Ріпне, Дуба, Лоп*янка, Брошнів-Осада, на садок, школу с.Дуба, для Міжрегіонального центру соц..-психологічної реабілітації дітей с.Мединя Ів.-Франківської області. Разом з працівниками лісгоспу, участь в цих заходах взяли шкільна молодь, представники місцевого самоврядування. Було розміщено 3 рекламні бігборди, встановлено 32 аншлаги в лісових масивах, рекреаційних місцях відпочинку та об”єктах природо-заповідного фонду з соціальною рекламою «Майбутнє лісу», «Не смітіть у лісі», «Охорону лісу  від пожеж» та мисливську тематику. Окрім того, працівники лісгоспу прибрали побутове сміття в деяких придорожніх смугах, що прилягають до території лісфонду. На території лісгоспу  розташований ботанічний заказник «Конвалія», де дбайливими руками лісівників було створене нове, зручне рекреаційно-відпочинкове місце для населення та гостей району всіх вікових категорій. Відпочинкові  місця функціонують в кожному лісництві лісгоспу.

Лісгоспом за 9 місяців 2017 року заліснено 276,4 га свіжих вирубок, при плані 273,4га, в тому числі створено 73 га часткових лісових культур. При проведенні лісозаготівлі акцентується увага на максимальному збереження підросту, що дозволило на садінні зекономити кошти в сумі 155 тис.грн. на площі – 203,4га природного поновлення основних лісоутворюючих порід. За сприятливих погодних умов лісгоспом планується провести цьогорічну осінню посадку лісових культур на площі 40,2га. Щороку для заліснення свіжих вирубок працівниками лісництв  вирощується до 0,5млн.шт. стандартних сіянців для подальшої  осінньої та весняної посадки. Весною 2017р. було закладено 0,19 га  тимчасових розсадників . За 9 місяців 2017р. було проведено доглядів за лісовими культурами на площі 674 га.  На території Грабівського лісництва функціонує постійно діючий лісовий розсадник на площі 4 га для вирощування лісового та декоративного посадкового матеріалу.

            З метою недопущення самовільних рубок та боротьби з лісовими пожежами, постійно проводяться рейди державної лісової охорони. За 9 місяців 2017р.   виявлено 18 випадків незаконних рубок  внаслідок яких було завдано збитків на 424.6 тис.грн., з яких добровільно відшкодовано 13 випадків на суму 60,3 тис.грн. Решту матеріалів по порушеннях були передані в правоохоронні органи. В пожежонебезпечний період  систематично проводиться посилене патрулювання державною лісовою охороною лісових насаджень, в лісгоспі розроблений організаційно-мобілізаційний план гасіння лісових пожеж, який затверджений у районній адміністрації, ведеться роз”яснювальна робота серед населення.

            За 2016р. підприємством було сплачено всього податків і зборів 21,4млн.грн., за 9 місяців 2017р. -16,9 млн.грн.З однієї гривні реалізованої продукції сплачено 0,326грн. податків і зборів або від суми реалізації повернуто до бюджету 32,6%. За 9 місяців 2017року ДП«Брошнівський лісгосп» перерахував 4,2 млн. грн. у місцеві бюджети сільських Рад  – це частина рентної плати за використання лісових ресурсів і податок з доходів фізичних осіб , в тому числі:

Брошнів-Осадська селищна Рада – 1057тис.грн.;

Верньострутинська сільська Рада -5 тис.грн

Нижньострутинська сільська Рада -4тис.грн.

Дубівська сільська Рада – 267тис.грн.;

Грабівська сільська Рада – 54тис.грн.;

Спаська сільська Рада –311тис.грн.;

Лугівська сільська Рада –313тис.грн.;

Ілемнянська сільська Рада –433тис.грн;

Суходільська сільська Рада –644тис.грн.;

Липовицькасільська Рада –379тис.грн.;

Сваричівськасільська Рада –338тис.грн.;

Лоп*янецькасільська Рада –236тис.грн.;

Князівська сільська Рада –25тис.грн.;

Рожнятівськаселищна Рада -74 тис.грн.

Ріпненська сільська Рада -25 тис.грн;

Цінівськасільська Рада -4 тис.грн;

Ясеновецька сільська Рада -9тис.грн;

За 9 міс.2017р. капітальні інвестиції склали 3,4 млн.грн.

            Всіх цих результатів колективу ДП «Брошнівського лісгоспу» вдалось досягти завдяки професіональній, злагодженій роботі кожного з його працівників.