ВОГОНЬ-НАЙСТРАШНІШИЙ ВОРОГ ЛІСУ

Вогонь – найстрашніший ворог лісу!

Величезної  шкоди завдає лісу пожежа. Вогонь на своєму шляху знищує не лише дерева, підлісок, а й цінні рослини, молоденький підріст, насіння трав, що ростуть на галявинах, під деревами. Пожежа в лісі – це страшне лихо, яке може призвести до вигоряння цілих масивів лісу, які вирощували дбайливі лісівники багато років.

Тільки той, хто працює в лісі, знає ціну кожного дерева. Адже з маленького зернятка, невеличкого пагінця зростає могутній ліс. Непогашене багаття, тліючий недопалок, ігри із сірниками, розкидане сміття – це далеко не повний перелік основних причин виникнення лісових пожеж. Не раз доводиться спостерігати, як деякі люди їдуть чи йдуть в ліс, щоб відпочити на лоні природи, полюбуватися прекрасними краєвидами, розкласти вогнище, щоб поласувати шашликами, зварити юшку. Нерідко ці ж люди безпечно підпалюють суху траву біля лісових насаджень, розкладають багаття в лісі, не задумуються, що з маленького сірника можна наробити лиха, яке важко уявити і оцінити. Тож йдучи до лісу, необхідно пам’ятати всього декілька правил, і тоді відпочинок буде не просто приємним, але й не матиме жахливих наслідків:

  • Не розпалюйте багаття у лісі. Місце розпалювання багаття обкладіть камінцями чи обсипте землею, а ще краще робити це в спеціально обладнаних лісовою охороною для цього відпочинкових рекреаційних місцях
  • Коли залишаєте місце відпочинку, залийте вогонь водою чи засипте піском
  • Не підпалюйте суху траву на галявинах чи у полі. 
  • Не кидайте недопалки і непогашені сірники, забудьте про вогняні шоу і піротехніку – петарди, бенгальські вогні тощо. 
  • Не стріляйте з вогнепальної зброї у пожежонебезпечний період. 
  • Не залишайте на природі після свого відпочинку сміття. Не розбивайте скляний посуд – це може призвести до важких наслідків для людей та звірів.

Та, як не прикро, останнім часом гостро постала ще одна проблема: люди масово випалюють городи, яри, поля, знищуючи тим самим цілі екосистеми.

Цю проблему подолати можна, але тільки разом, з громадськістю району. Тож для попередження виникнення лісових пожеж лісовою охороною ДП”Брошнівське лісове господарство“ було створено рейдові бригади, які патрулюють ліси та прилеглі території, намагаючись якнайшвидше виявити та нейтралізувати осередки вогню. Але основним лишається одне: якби ніхто не підпалював, не було б потреби в гасінні.

Бережіть ліс! Поводьтеся в ньому як чемні гості – з вдячністю і повагою!  

Тож будьмо свідомими, збережімо природу, а в ній – себе!