ДО УВАГИ МИСЛИВЦІВ

                             ДО    УВАГИ     МИСЛИВЦІВ!

Відкриття сезону полювання на пернату дичину, за традицією, вважається святом початку сезону літньо-осіннього полювання. Цього року воно припадає на 12 серпня.

Більшість мисливців чекають на цей день з нетерпінням і готуються до нього заздалегідь, плануючи місце, де вони проведуть ці два найбажаніші дні. Мріючи про незабутні ранки та чудові вечори заходу сонця, потроху починають складати в одне місце все те, що на їхню думку знадобиться для полювання.

Мисливці – дуже різні люди. Вони різні як за характерами, так і ставленням до полювання і, звичайно, до природи. Одних у цьому захопленні притягує природа, для них основне – це відпочинок, моральне задоволення від спілкування з природою, спілкування з друзями тощо. Другі  приходять до полювання через зацікавленість до зброї. Третіх у полюванні цікавить добування трофеїв, здобичі. Є й такі мисливці, які прийшли у полювання за компанію, їх не цікавить ні зброя, ні трофеї, а для них головне – перебування в компанії мисливців.

         Перелічувати можна довго, але є серед мисливців й справжні, правильні, законопослушні, які відносяться до полювання як до невід’ємної частини свого життя. Їх цікавить усе, мисливські традиції, етика, культура полювання, поводження зі зброєю, ведення мисливського господарства. Під час полювання вони більше цінують сам процес, ніж результат. Хотілося б, щоб таких мисливців було побільше.

         У зв’язку з наближенням відкриття сезону полювання хочеться нагадати всім мисливцям, які документи дають право на проведення полювання:

– державне посвідчення мисливця;

– щорічна контрольна картка обліку добутої дичини та порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита, (строк дії контрольної карточки – мисливський сезон з 1 травня до 31 квітня наступного року;

– дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл тощо);

– відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання під час полювання;

– паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час проведення полювання.

Зазначені документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

          Для тих хто не встиг, або забув обміняти щорічну контрольну картку обліку добутої дичини та порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита необхідно звернутись до районного мисливствознавця, який обміняє її в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, або самому обміняти її у мисливському відділі Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства за адресою м. Івано-Франківськ вул. Грушевського, 31 (з 8 до 17 години, п’ятниця з 8 до 16год. обідня перерва з 12 до 13год.)

         Отже, щоб встигнути підготуватися до полювання, звертаємося до всіх мисливців з проханням – перевірити свої документи, переконатися, що вони чинні, обміняйте завчасно щорічну контрольну картку.

Також  хочемо наголосити що, з 25 липня, в Офіційному віснику України опубліковано спільний наказ Мінагрополітики та Мінприроди «Про затвердження Такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України)». Збільшено суми відшкодування збитків за браконьєрство в 4 рази по всіх видах тварин. Наприклад, браконьєру необхідно буде компенсувати за незаконне добування або знищення лося 80 тис. грн(було 20 тис. грн), кабана – 40 тис. грн (було 15 тис. грн), оленя європейського – 60 тис. грн.(було 15 тис.грн), лані – 40 тис. грн (було 10 тис. грн), козулі та муфлона – 32 тис. грн (було 8 тис. грн).

Також збільшено суми відшкодування за незаконне добування або знищення хутрових і птахів. Зокрема, за бобра – 10 тис. грн (було 2600 грн); зайця-русака – 8 тис. грн (було 500 грн); бабака, куницю – 6 тис. грн (було 1500 грн); лебедя – 4 тис. грн (було 1 тис. грн); галагазів, гусей, кекликів, куріпок сірих, фазанів – 2 тис. грн (було 500 грн).

Окрім того, збільшено у 5-10 разів такси за знищення чи пошкодження гнізд, нір, бобрових загат, інших жител тварин.