Сезон  збирання лісової ягоди відкрито

Сезон  збирання лісової ягоди відкрито

 

  Користь лісових ягід відома всім, це цінні скарби лісу .

Лісові ягоди і плоди — справжнє джерело вітамінів та інших корисних речовин. При своїй украй низькій калорійності ягоди володіють відмінними смаковими якостями, тонізуючими властивостями і надзвичайно багаті вітамінами і мікроелементами.

 Але перед тим, як збирати ягоди, необхідно добре вивчити та запам’ятати, які з них можна збирати до кошика, з яких буде найсмачніше варення взимку.

Чорниця росте у хвойних і мішаних лісах на галявинах. Світлолюбна рослина. Цвіте у квітні-травні, плоди достигають у липні. Чорниця містить безліч корисних елементів, які просто необхідні для організму. Завдяки корисним властивостям, її використовують у народній медицині для профілактики та лікування багатьох недуг.

Мабуть, кожен хоч раз збирав малину, обережно зриваючи ягоду за ягодою з тонких стебелець, усіяних багатьма маленькими колючками. Ця яскрава і дуже смачна ягода з незапам`ятних часів вважалася ще й ліками. В малині високо вміст саліцилової кислоти, яка відома як жарознижуючий засіб. Завдяки цьому компоненту у складі малина допомагає справлятися з застудами і запаленнями.

Малина знаходиться в трійці продуктів-лідерів за вмістом антиоксидантів. Ягода багата і вітаміном C. Лимон краще залишити для зими, коли альтернативи цитрусовим практично немає. Влітку ж поповнювати запаси вітамінів в організмі варто сезонними продуктами.

Лісова суниця, одна з наших найулюбленіших корисних  ягід, є найдавнішою ягодою на землі. Суниці вважаються найбагатшими серед інших плодів та ягід за вмістом кальцію, так необхідного для побудови дитячого скелету та зубів. Клітковини суниці дуже ніжна в порівнянні з іншими фруктами, тож ягоди корисні для секреції шлунка, покращують роботу кишечника і виводять зайвий холестерин з організму. Вітаміни групи В виконують роль прискорювачів обмінних реакцій усередині клітин, тобто дозволяють брати енергію з продуктів перетравлення і спрямовувати її на забезпечення будь-якого виду роботи. Ці вітаміни додають енергійності та сприяють схудненню.

Кущики ожини  плетуться по землі інколи трохи піднімаються над землею. Гілки в ожини лісової тоненькі, шипи не дуже товсті і не дуже гострі. Росте вона в листяних лісах під деревами. Ожина відрізняється від своєї близької родички малини не тільки кольором, але і смаком. Темні ягоди більш щільні, кисло-солодкі, дуже ароматні. З глибокої давнини ця рослина вважається ефективним лікарським засобом. Причому цілющими властивостями володіють не тільки ягоди, але листя, а також кореневища рослини.

Ягоди ожини містять вітаміни В, К, Е, А, Р, натрій, магній, залізо, нікель, калій, фосфор, хром, титан, марганець, кальцій, залізо, клітковину, фруктозу, глюкозу, пектини, лимонну, яблучну кислоти. Завдяки такому складу плоди ожини стимулюють імунітет, обмін речовин, травлення.

   Брусниця – це невеликий чагарник з яскраво-червоними плодами. Листя і ягоди брусниці широко використовуються в медицині, з її плодів виходять прекрасні заготовки на зиму.

Ягоди цієї рослини включають в себе величезну кількість активних речовин. Кислот, вітамінів і мікроелементів. Широко поширене застосування брусниці для лікування безлічі хвороб.

 Плоди рослини брусниця збирають восени, а для збору листя ідеальний час – весна, період цвітіння.