Первоцвіти занесені до Червоної книги України

Первоцвіти занесені до Червоної книги України

Більшість первоцвітів України занесено до Червоної книги. Це означає, що їх ні в якому разі не можна зривати, а тим більше купувати. Найбільш поширені локалізації цих квітів можна зустріти у Карпатах. Ці місця щороку відвідують багато людей, щоб помилуватись красою цвітіння, зробити гарне фото на їхньому фоні та бути ближчими до природи.

Оскільки навесні починає танути сніг, первоцвіти отримують достатню кількість вологи. Наскільки красиві ці квіти  з яскравим забарвленням. Це не може не привертати увагу комах, які дуже голодні, бо теж щойно прокинулися.

На початку весни бабусі починають продавати невеличкі букетики із ранніх весняних квітів. Чи ж можемо ми уявити, що одного теплого весняного дня люди не побачать на ринку жодного такого букетика? Гайнуть у ліс, а там теж квітів немає. А все тому, що чимало видів первоцвітів занесені в Червону книгу України. І як би не прикро було це визнавати, але ці тендітні рослинки на межі зникнення.

Поживні речовини рослинка отримує завдяки фотосинтезу, що проходить у листочках. Якщо зірвати їх, цибулина вже не зможе отримати запас сил до наступного року.

Для багатьох комашок перші квіти весни є джерелом живлення. Не важко здогадатися, що буде з метеликами, бджілками, іншими комашками, коли зникнуть первоцвіти. Чимало з них захищають ліс від шкідників  і, якщо їх не стане – нікому буде «лікувати» дерева.

Відповідно до статті  88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекатиме штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин. Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, або занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень.

Незаконне збирання рослин в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду каратиметься штрафом від 153 до 408 гривень з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів (ст.91 КУпАП). Знищення рослин, занесених до Червоної книги, – штрафом від 340 до 510 гривень та подальшою їх конфіскацією (ст.90 КУпАП). Окрім того, правопорушник зобов’язаний буде сплатити збитки. Наприклад, за кожну зірвану рослину підсніжника звичайного, цибулі ведмежої чи сону розкритого сума збитків становить 62 гривні.

Прикро, але в найбільшій кількості знищуються саме рослини, занесені до Червоної книги: цибуля ведмежа, підсніжник білосніжний (звичайний), сон лучний  (чорніючий), сон розкритий (сон-трава) та ін. Всі вони  переважно зростають на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду.

Знайомтесь з червонокнижними рослинами, що ростуть на теренах нашого лісгоспу:

Підсніжник звичайний

У народі підсніжник називають молочною квіткою або сніговим дзвіночком. Ця квітка є багаторічною цибулинною рослиною, яка росте у листяних лісах та чагарниках у Карпатах та західних лісових та лісостепових районах. Є дуже цінною декоративною рослиною з отруйною цибулиною.

Шафран Гейфеля (крокус)

На гірських луках і галявинах, на степових і кам’янистих схилах з березня до середини квітня радує людське око крокус. У народі ці квіти називають брандушками, маслянками або серенками. Територія розповсюдження – Карпати та Поділля .

Зозулині черевички справжні

Лишень поглянь, яка незвичайна ця квітка! Недаремно вона вважається однією з найкрасивіших орхідей України. Уважно придивись — і Ти помітиш, що вона справді схожа на черевичок.

Легенда розповідає, що під час татарських набігів жила в одному селі дівчина Зозуля, яка зналася на рослинах. Одного разу отруйна стріла потрапила в серце її коханого. Чим тільки дівчина не намагалася його вилікувати, та все було марним. Але, на щастя, натрапила якось Зозуля на незвичайну рослину з чудернацькими квітами. Саме вона і повернула сили молодому парубкові. От і назвали ті квіти зозулиними.

Цибуля ведмежа (черемша)

Окрім цих квітів, що найчастіше стають жертвами варварського поводження людини з природою, можна віднести і наступні, що потребують не меншої уваги від суспільства: ведмежу цибулю (черемша), ряст, медунку, пролісок та інші.

Любка дволиста

Давним-давно існував звичай: аби дівчат любили парубки, їм давали бульби любки дволистої. Козаки висушували бульби і носили їх у якості амулета на шиї. А от коли були втомлені, досить було пожувати бульбу —і сили до них поверталися.

Білоцвіт  весняний

Поруч з підсніжником на лісових галявинах можна часто зустріти зовні схожого на нього побратима – білоцвіт весняний. В народі цю квітку називають скороспілка весняна, лісовий нарцис, жовтка. Ці назви вказують на те, що квітка розцвітає однією з перших на початку весни та на наявність у неї жовтих вкраплень на пелюстках.

.Рябець шаховий або дикий тюльпан

Тендітні, незвичні дзвоники, що похилились додолу застеляють долини у заплаві річок. Це весняна квітка, що зветься рябець шаховий або більш відома народна назва – дикий тюльпан

Використано фотографії з мережі інтернет, які є у вільному доступі