У Карпатах тривають роботи з відновлення дорожньої мережі

У Карпатах тривають роботи з відновлення дорожньої мережі

 

Лісівники Франківщини продовжують відновлювати лісову автомобільну інфраструктуру після червневої повені. Ліквідація наслідків надзвичайної ситуації відбувається за власні кошти державних лісогосподарських підприємств, що координуються Івано-Франківським обласним управлінням. Більшість спецтехніки, що є на балансі лісогоспів, зношена і потребує постійних ремонтів, оскільки придбана декілька десятків років тому. Кошти, що залишаються на підприємствах після сплати частини чистого прибутку, не дають змоги лісгоспам розвивати матеріально-технічну базу.

Під час ліквідації наслідків повені у лісових господарствах Івано-Франківського ОУЛМГ виникла нагальна потреба в придбанні нової дорожньо-будівельної техніки. У зв’язку з цим на підставі розпорядження Кабінету Міністрів України «Про виділення коштів з резервного фонду державного бюджету для проведення невідкладних заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка виникла у червні 2020 року» та за сприяння керівництва Івано-Франківської ОДА та Держлісагентства України, Івано-Франківському управлінню з резервного фонду державного бюджету на придбання спецтехніки виділили 16 мільйонів гривень. Згодом, пройшовши всі тендерні процедури, обласне управління закупило 4 гідравлічні екскаватори компанії «JCB»для Брошнівського, Верховинського, Делятинського та Кутського лісгоспів.

З часу придбання, нова спецтехніка активно використовується лісовими господарствами для відновлення сполучень між гірськими населеними пунктами, ремонту мостів, підпірних стінок, розчищення русел річок. На сьогодні вже відновлено 47 км лісових автомобільних доріг та 8 мостів. Придбані дорожньо-будівельні машини дозволяють багаторазово використовувати їх для утримання та ремонту дорожньої мережі лісових автомобільних доріг.

Нагадаємо, червнева повінь завдала держлісгоспам, що координуються Івано-Франківським обласним управлінням, збитків на понад 40 мільйонів гривень. У цілому стихія пошкодила 124 км лісових автомобільних доріг, 49 мостів, 175 погонних метрів підпірних стінок, 26 трубних переходів, 2 рекреаційні місця, форельний інкубатор та розсадники з лісовими культурами.

ек

ек2

ек3

ек4

ек5