Заготівля і зберігання лісового насіння

Заготівля і зберігання лісового насіння

  Одним із пріоритетних завдань лісорозведення та розвитку лісового господарства в цілому є заготівля лісового насіння головних лісоутворюючих порід. Заготівля якісного насіння – основа здорового та продуктивного лісу в майбутньому.  У цьому році нормальний врожай бука та ялиці білої. Враховуючи те, що врожайні роки у ялиці білої та бука лісового бувають рідко, а особливо бука лісового через 5-7, а деколи і 10 років, лісівникам потрібно приділити максимум зусиль та зібрати якнайбільше насіння не тільки бука та ялиці ще  й інших основних лісоутворюючих порід. Процес збирання насіння не зовсім легкий, як здається на перший погляд. Ця клопітка праця вимагає від лісівників  великих затрат часу та коштів. Зібрана якісна лісонасіннєва сировина є великою запорукою у майбутньому отримати високоякісний посадковий матеріал і виростити високопродуктивні лісові  насадження. Отримане насіння буде передано лісництвам  для  висівання  у  розсадниках восени поточного року.  Відібрані  взірці  по кожній  породі  відправлено  на Львівську  насіннєву лабораторію для  визначення посівних якостей насіння, що характеризують його придатність до посіву. Обсяги заготівлі лісового насіння визначають, беручи до уваги забезпечення садіння лісу.

Станом на 01 листопада  2020р. лісництвами ДП «Брошнівський  лісгосп» заготовлено:

– Ялиці білої – 380 кг;

– насіння бука  лісового  – 80 кг;

Збір насіння певних груп деревних порід має свої особливості:

 шишки і плоди заготовляють, в першу чергу, на об’єктах ПЛНБ, а також на лісосіках. Велике насіння бука, дуба, горіха, каштана збирають після його опадання. Найперше опадає порожнє та пошкоджене насіння, дещо пізніше – здорове та високоякісне. Активну  участь у заготівлі  насіння бука взяли  вчителі і учні Дубівської  школи. Гарна  осіння погода і веселі емоції сприяли плідній праці, учні назбирали 30 кг бука лісового.

Велика подяка від ДП «Брошнівський лісгосп»   учням  і педагогічному колективу Дубівського ліцею за співпрацю і виховання у дітей  почуття любові до природи та ближніх!