Національна інвентаризація лісів стане основою для прийняття стратегічних рішень, – Юрій Болоховець на Чернігівщині

Національна інвентаризація лісів стане основою для прийняття стратегічних рішень, – Юрій Болоховець на Чернігівщині

1-1-768x829

Відкриваючи нараду в Чернігівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець наголосив, що розпочинається велика робота з інвентаризації лісів, і за декілька років лісівникам потрібно її успішно виконати.

«Потрібно зібрати всю важливу інформацію про лісові ресурси держави. Національна інвентаризація лісів відбувається в багатьох країнах, а її дані використовуються як основа для прийняття стратегічних рішень», – зазначив заступник Голови Держлісагентства.

Також під час наради заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Володимир Єленич повідомив, що наразі проводиться спільна робота Чернігівської ОДА, ГУ Держгеокадастру в Чернігівській області та ЧОУЛМГ стосовно інвентаризації земельних ділянок, які не надані в користування і на яких росте ліс, та переведення їх у відповідну категорію з можливістю наступної передачі лісокористувачам.

Стосовно цього питання заступник Голови Держлісагентства Юрій Болоховець підкреслив, що на землях запасу за 20-25 років відбулося природне заліснення: «Тож ці землі необхідно зберегти та приєднати до державного лісового фонду. Ця важлива робота на Чернігівщині вже розпочалася».

3-1

Окрім того, заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Олександр Жук розповів про реалізацію експериментального проекту щодо проведення електронних аукціонів із продажу необробленої деревини. Зараз усі лісогосподарські підприємства виконують вимоги цієї постанови Уряду. Регулярно відбуваються квартальні та додаткові аукціони, двічі на місяць проводиться продаж деревини на біржових торгах, забезпечено вільний доступ до наявних ресурсів для деревообробного бізнесу. А найголовніше – відбувається ринкове формування цін на лісоматеріали.

Нагадаємо, 23 червня 2020 року Президент України підписав Закон України про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів. Вона передбачає отримання статистично обґрунтованої інформації про кількісні та якісні показники стану та динаміки лісів держави, їх ресурсного потенціалу для потреб державного управління, стратегічного планування ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу довкілля, національної та міжнародної звітності про ліси.

На виконання Закону, Держлісагентством розроблено проект постанови Уряду про Порядок організації та проведення національної інвентаризації лісів України, а також опрацьовується проект наказу Міндовкілля про Інструкцію з проведення НІЛ.

Що передбачається зробити?

Фахівці проводять за спеціальною схемою обстеження на місцевості в межах лісових інвентаризаційних ділянок. Загалом планується обстежити 18 тисяч ділянок. Отримана інформація обробляється з використанням статистичних методів та узагальнюється у національному масштабі. Очікується, що завдяки проведенню Національної інвентаризації лісів буде отримана достовірна оцінка загальних запасів лісових насаджень. Серед інших потенційно важливих результатів – визначення площі самозаліснених сільськогосподарських земель та уточнення звітності до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату ООН та Кіотського протоколу щодо щорічного рівня поглинання парникових газів лісами України тощо.

8