Андрій Заблоцький: За останні 5 років заготівля деревини в Карпатах зменшилася на 20%

Андрій Заблоцький: За останні 5 років заготівля деревини в Карпатах зменшилася на 20%

Протягом останніх років об’єми заготівлі деревини в Україні зменшилися, наголошує Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

Про це він сказав в ефірі програми Турборанок на Громадському радіо.

«За останні 5 років заготівля у Карпатах зменшилася на 20%. Є закон, який заборонив суцільні рубки ялицево-букових лісів, і тих, які знаходяться вище тисячі ста метрів над рівнем моря. Були проведені поправки до цього закону у 2019 році, і після нього не відбулося жодної рубки головного користування в ялицево-букових лісах», — розповів Андрій Заблоцький.

«Що стосується всієї України, за перші п’ять місяців незаконні рубки зменшилася на 46% завдяки діям Держлісагентства. Ми активізували роботу наших рейдових бригад, провели близько 20 тисяч рейдів, склали 2,5 тисячі адмінпротоколів, по кримінальним справам передали до правоохоронних органів, але рівень викриття цих справ надзвичайно низький. Проте, боротьба з незаконними рубками триває», – наголосив Голова Держлісагентства.

За його словами, в Держлісагентстві вже розробили законопроект, який би врегулював питання сертифікації лісопродукції з метою викорінення попиту на незаконно заготовлену деревину.

«Ми його вже підготували, зараз він на опрацювання в профільному комітеті Верховної Ради», – прокоментував він.