Розпочато грибний сезон у Карпатах.
З нетерпінням чекають любителі грибники. Але це також і «гарячий сезон» для медиків, адже саме найпоширенішою причиною отруєнь стають прикрі помилки при збиранні грибів. Аби розібратися у всьому різноманітті лісових дарів, потрібно мати великий досвід, хоча навіть при його наявності не виключено, що отруйний гриб потрапить до кошика.
Взагалі, гриби вважаються найбільш збалансованим і поживним продуктом рослинного походження. В них міститься велика кількість білка, вітамінів С, В, D, амінокислот, мікроелементів та мінералів. Також запашні гриби містять велику кількість ароматичних і екстрактивних речовин, які покращують смак страв і сприяють гарному травленню.
Всі гриби прийнято ділити на їстівні, які після попередньої кулінарної обробки можна вживати в їжу, і неїстівні, отруйні, що не підлягають використанню.
Всього один невірно обраний гриб може коштувати людині не тільки здоров’я, а й життя. Збирати слід тільки відомі вам види грибів. Отже, їстівні гриби поділяються на: безумовно їстівні, такі як білий гриб, підосичники, маслюки, підберезники, печериці, моховики, і умовно їстівні, наприклад, сироїжка, волнушка,грузді.
Неїстівні гриби – це бліда поганка, мухомор, помилкова лисичка, опеньок несправжній. Ці гриби містять токсичні речовини і є отруйними.
На жаль, є багато людей, які досить легковажно ставляться до вживання грибів і дозволяють собі їсти їх навіть в сирому вигляді, а також батьки, які дозволяють маленьким дітям до 7-річного віку пробувати смажені гриби. Та далеко не всі гриби виростають в екологічно чистих районах, а тому вбирають, як губки, всі токсини і шкідливі речовини, що випадають на поверхню грунту.
З метою захисту споживачів заборонено продаж суміші грибів на ринку, а також грибів без ніжок. Тим, хто готовий купити на ринку баночку готових грибів домашнього виробництва, варто пам’ятати, що така безпечність може привести до отруєння, а іноді коштувати життя.
Перші ознаки харчового отруєння з’являються через 8–12 годин після трапези, це – нудота, багаторазова блювота, пронос, сильні болі в животі. Якщо не вжити термінових заходів, настає період тимчасового поліпшення, проте вже через три дні з’являються симптоми, які і призводять до смерті. Тому потрібно обов’язково звернутися до лікаря і викликати 103..
Пам’ятайте – небезпеку приховують в собі не тільки отруйні гриби, але і їстівні теж можуть завдати шкоди, якщо вони, наприклад, підгнилі або виросли на забруднених територіях. Тож, вирушаючи на «тихе полювання» в ліс або на ринок, не полінуйся зазирнути в ілюстрований довідник. Знаючи, які гриби ростуть в гірських лісах, де їх краще всього збирати і коли, потрібно скоріше брати сумки чи рюкзак, та відправитись на «тихе мисливство». Ніщо так не заряджає енергією, як дні, проведені на природі. Кошик в руках, навколо запах хвої та посмішка на обличчі – щастя і радість частенько в таких простих та улюблених речах.