Протипожежні заходи у лісах Прикарпаття

Протипожежні заходи у лісах Прикарпаття

Щовесни лісовій охороні держпідприємств Івано-Франківського ОУЛМГ, з метою недопущення виникнення лісових пожеж, доводиться локалізовувати більше тисячі випадків випалювання сухої рослинності на сільгоспугіддях. Ці роботи завдають лісогосподарським підприємствам значних матеріальних і трудових затрат.

Протягом березня-квітня 2020 року на Прикарпатті локалізовано понад 500 загорань в природних екосистемах. Гасити пожежу сухої трави на відкритих територіях непросто, оскільки швидкість поширення вогню висока. Коли ж горить суха трава поблизу лісових масивів, існує велика ймовірність перекидання полум’я на ліс.

Для попередження та недопущення збитків від лісових пожеж державні лісогосподарські підприємства Франківщини постійно підтримують у належному стані і в достатній кількості протипожежний інвентар.

На сьогодні у лісництвах держпідприємств обладнано 112 протипожежних постів, які укомплектовано дрібним протипожежним інвентарем, технічно підготовлено та є в наявності 19 пожежних автомобільних цистерн ємністю від 500 до 3000 л води, укомплектованих пожежними рукавами, 49 мотопомп, 402 ранцевих лісових оприскувачів, 42 трактори з ґрунтообробним обладнанням та створено запас ПММ з розрахунку 200 л на кожне лісництво. Крім цього проведено поточний ремонт автотранспортної техніки та її огляд.

Представники лісової охорони проводять значну роботу по утриманню протипожежних розривів та мінералізованих смуг. На території держлісфонду поновлено та встановлено в цьому році 150 нових аншлагів, інформаційних панно на протипожежну тематику. Вздовж автомобільних доріг облаштовано рекреаційні місця, на автошляхах виставлені вказівні знаки під’їзду до місць набору води пожежною технікою і винесено на мобілізаційні плани гасіння лісових пожеж. На кожному державному лісогосподарському підприємстві створено резерв паливно-мастильних матеріалів та інших матеріально технічних ресурсів.

Нагадаємо, 17 квітня в Україні набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження навколишнього середовища. Цим законом передбачається істотне підвищення розмірів штрафів за порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. Штрафи за підпал сухостою зросли у 18 разів.

Світлина від Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Світлина від Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства.

Світлина від Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства.