БЕРЕЖІТЬ ПЕРВОЦВІТИ!

Після довгої зими весняні квіти особливо приємні і красиві. Перші квіти в наших умовах розпускаються ще в кінці лютого на початку березня. Це крокуси, проліски, підсніжники, ряст тощо.

Впевнені, кожен знає, що поживні речовини рослина отримує завдяки фотосинтезу, що проходить у листках. Якщо зірвати їх, цибулина вже не зможе отримати запас сил до наступного року.

Для багатьох комашок перші квіти весни є джерелом живлення. Неважко здогадатися, що буде з метеликами, бджілками, іншими комашками, коли зникнуть первоцвіти. Чимало з них захищають ліс від шкідників, і якщо їх не стане, нікому буде «лікувати» дерева.

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Кожна частина рослини відповідає за виконання певних функцій, порушення яких призводить до її загибелі. Хоч у деяких місцях нашого краю первоцвіти є досить поширеними, та загалом вони є рідкісними.

Важких непоправних втрат завдає масовий збір першоцвітів – підсніжників, конвалії, пролісків, цикламена та крокусів, що призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Цінні першоцвіти занесені до Червоної книги України і будь-який збір їх або пошкодження суворо забороняється.

За зривання червонокнижної квітки в Україні тягне за собою накладення штраф згідно зі ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, тягне за собою накладання штрафу громадян .