Лісівники України та Словаччини шукали «шляхи до здорових лісів»

Лісівники України та Словаччини шукали «шляхи до здорових лісів»

Сьогодні, 5 лютого, в конференц-залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства відбувся семінар Міжнародного проєкту з розширеного відтворення лісів, а також з перспективи облаштування сучасного лісового розсадника.

Участь у заході взяли представники Закарпатського обласного управління лісового та мисливського управління, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, Генеральний Консул Словацької Республіки в Україні, дипломат з економічних питань Даніель Чабан, начальник Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк, директор УкрНДІгірліс Олексій Голубчак, голова ГО «ФОРЗА» Леся Лойко. Загалом зібралося понад 40 представників лісогосподарських установ із Закарпаття, Івано-Франківщини та Прешовського краю.

На семінарі представники лісогосподарського сектору обговорили проблему посилення стійкості, життєздатності та адаптації спроможності лісів у прикордонних регіонах України та Словаччини. Науковці УкрНДІгірліс акцентували увагу присутніх на впливі кліматичних змін на ліси Карпат та запропонували методи подолання назрілих змін. Представники Ужгородського та Вигодського держпідприємств представили власні проєкти «шляхів до здорових лісів».

«Сьогодні маємо істотні зміни погодних чинників, через що всихають гектари хвойних лісів, висихають болота, міліють місцеві річки й озера. Такому явищу лісівники можуть протиставити тільки науково обґрунтовану, системну і постійну роботу, в якій головне – домогтися динамічного і якісного лісовідновлення», – резюмував важливість зустрічі начальник Івано-Франківського ОУЛМГ Віктор Сахнюк.

Великий транскордонний інфраструктурний проєкт «Шляхи до здорових лісів: посилення стійкості, життєздатності й адаптаційної спроможності лісів в прикордонних регіонах України та Словаччини» впроваджується в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 та співфінансується Європейським Союзом. Спрямований на посилення стійкості та спроможності адаптуватися до зміни клімату лісових насаджень Закарпатської, Івано-Франківської областей та Пряшівського краю, які в останні часи зазнають значних пошкоджень від вітровалів та вітроломів, комах-шкідників та хвороб, що призводить до всихання і втрати ялинових, ясеневих та буково-дубових деревостанів на значних територіях.

Загальна вартість проєкту 1078 тис. євро. У лютому лісівники Вигодського лісгоспу сподіваються на першу частину фінансування проєкту у розмірі 10%. Всі кошти повинні поступити до кінця 2020 року.

Прес-служба Івано-Франківського ОУЛМГ

Світлина від Закарпатське ОУЛМГ.

Світлина від Закарпатське ОУЛМГ.