КОНВАЛІЯ

 Конвалія — квітка травня
У весняний карнавал цвітіння королевою флори входить конвалія.

У наших лісах у травні 2—3 тижні триває святкова пора, бо зацвітає конвалія від якої ми дістаємо багато радості та естетичної насолоди. Рослина ця — багаторічна тіньовитривала, росте загалом в тіні дерев у листяних та мішаних лісах.

На теренах нашого підприємства конвалія найбільше розповсюджена у ботанічному заказнику «Конвалія», що знаходиться у Рожнятівському лісництві квартал 2,3, але у кожному лісництві є галявини з конвалією.
Часто утворює суцільні зарості, бо має кореневище з горизонтальними ї вертикаль¬ними пагонами, тож займає велику площу. Якщо пошкодити бодай незначну частину кореневища, то може загинути вся сім’я. Цвіте рослина з інтервалом у 2—3 роки.

Квіти дуже ніжні, витончені, ароматні, що приваблює комах-запилювачів. Вони здаються ніби виготовлені з якоїсь особливо прозорої, ніжної порцеляни майстерними руками лісових гномів. Нібито зачаровані сріблясті дзвіночки звисають квіточки на зелених струнких стрілках посеред зеленого листя.

Ці ніжно-білі квіти здавна оспівані у віршах та піснях багатьох народів.
У середні віки конвалія була символом лікарської майстерності. Про неї і досі говорять як про рослину, що лікує хворе серце. Використовують конвалію як заспокійливий засіб. До того ж, ця рослина ще й отруйна, особливо восени, коли достигають плоди — червоні кулясті ягоди.
Квіти у вазі не завжди живуть у злагоді одна з одною: у кожної свій характер. Найсварливіша, мабуть, конвалія. Вона завжди виходить переможцем, інші ж квіти в’януть. Особливо швидко гине бузок поруч з конвалією. От чому конвалія має стояти в окремій вазочці.
З конвалії роблять парфуми з тонким ароматом, її ефірною олією користуються українські парфумери, а також всесвітньо відомі парфумерні спеціалісти з Франції.
Масовий збір конвалії призведе до знищення рослини. Вона потребує дбайливого ставлення, а подекуди — охорони, занесена до Червоної книги . Не будьмо байдужі до нашої землі і передамо цю небайдужість дітям. Якою б привабливою не була конвалія в букеті, але особливо вона красива і витончена у лісовому середовищі, на галявині.
Бережіть конвалію — окрасу нашої землі ї цінну лікарську рослину.