ТИЖДЕНЬ ЛІСУ – ДЕНЬ 4 “Молебень за загиблими воїнами на горі Стовба”

З нагоди Дня працівника лісу та у рамках проведення Тижня лісу під керівництвом лісничого Спаського лісництва Дичкевича Миколи та головного капелана Івано-Франківської єпархії ПЦУ, протоієрея, настоятеля Храму Вознесіння Господнього смт.Брошнів-Осада та Храму Святого Іллі с.Рахиня  Івана Креховецького, голови Всеукраїнського об*єднання учасників бойових дій в Рожнятівському районі Володимира Ликтея та участі воїнів АТО відбувся молебень пам*яті за загиблими воїнами ОУН-УПА та АТО на вершині гора Стовба.

На вершині гори Стовба, яка знаходиться поблизу села Суходіл Рожнятівського району, є освячена в 2018 році каплиця в честь воїнів УПА.

Цю каплицю вперше було споруджено на місці, де у 1943 році базувалася старшинська школа УНС «Трембіта».

Історична довідка:

Організаційно сотня «Трембіта» входила до куреня УНС «Тигри» під командою Степана Фрасуляка (Хмеля). На початку вересня 1943 р. вона складалась із 127 чоловік: сотенного, бунчужного, трьох чот по 36 чоловік, трьох чотових, кухаря, лікаря з двома санітарами, дев’ятьох зв’язкових-розвідників. Практично всі юнаки, що проходили тут вишкіл, були уродженцями Тернопільщини і Львівщини, за винятком кількох місцевих розвідників. Були також уродженці східної України і Кубані.

Вишкіл тривав тут з 24 серпня до 1 листопада 1943 р. На вершині гори є розлога полонина, де майбутні вояки щодня займались вправами, а проживали вони у таборі неподалік, який складався з трьох житлових куренів, кухні з невеликим льохом та імпровізованого санітарного пункту.

Наприкінці вересня повстанці прийняли бій з переважаючими німецькими силами, у результаті якого велика кількість вояків з ворожої сторони загинула. 1 листопада 1943 р. тут же, на вершині Стовби, сотня «Трембіта» і «Сіроманці» складали присягу на вірність українському народові, після чого вирушили на Яворівщину, а далі на Волинь, Поділля і Закерзоння.

Посилання:http://gk-press.if.ua/na-vershyni-gory-stovba-osvyatyly-kaplytsyu-v-chest-voyiniv-upa/

Ось кілька світлин з гори Стовба: