ТИЖДЕНЬ ЛІСУ у ДП “Брошнівський лісгосп” ДЕНЬ 2

Вчора в урочищі Князівське Дубівського лісництва відбулася екскурсія учнів 8,9 класів та їх наставників Дубівської школи для ознайомлення школярів з пам*яткою природи “Павлівський камінь”. Ця подорож у ліс пройшла цікаво, пізнавально, з жартами та усмішками, цьому сприяла і тепла сонячна погода. Екскурсію провели помічник лісничого Кравців Михайло та старший майстер лісу Дутка Богдан.

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Перейти до навігації Перейти до пошуку

Па́влівський Ка́мінь — група мальовничих скель в Український Карпатах (масив Ґорґани). Розташовані в межах Рожнятівського району Івано-Франківської області, на південний захід від села Князівське.

Скелі розташовані в лісовому масиві, на схилі гори Онеживата. Утворені пісковиками, мають форму вузької гряди заввишки бл. 30 м. З вершини скель відкривається мальовнича панорама довколишніх гір.

За однією з легенд, назва каменю походить від імені опришка Івана Павлівського. На неприступній скелі він цілу ніч грав на скрипці, і це дало змогу решті побратимам на чолі з Олексою Довбушем втекти з протилежного боку каменю від польських шляхтичів. Ціною власного життя Іван врятував опришків.

За іншою версією, з цього місця розпочалося запровадження християнства серед жителів Карпат. В язичницькі часи тут переховувався проповідник Павло, який охрестив багато місцевих жителів. На думку істориків, в давнину цей камінь слугував своєрідним капищем ранніх християн. Про це свідчить чашове заглиблення для жертовного вогню на вершині каменю та ряд ліній обабіч скелі.

Унікальність об’єкту підтверджує і той факт, що чеські будівельники змінили напрямок при будівництві магістрального газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, щоб зберегти дивовижну скелю.

Ось такі фотографії ми зазнимкували: