Дари лісу – корисні та отруйні
Ліс – безцінний дар природи. Крім дерев та кущів в ньому щорічно достигає незліченна кількість різноманітних лікувальних рослин, ягід, трав.
Лісові ягоди і плоди — справжнє джерело вітамінів та інших корисних речовин: у деяких ягодах вміст вітамінів і антиоксидантів навіть дорівнює або трохи перевищує добову норму потреби нашого організму.
Але перед тим, як збирати ягоди, необхідно добре вивчити та запам’ятати, які з них можна збирати до кошика, з яких буде найсмачніше варення взимку.
Їстівні лісові ягоди
Чорниця Маленький кущик, росте у хвойних і мішаних лісах на галявинах. Світлолюбна рослина. Цвіте у квітні-травні, плоди достигають у липні. Чорниця містить безліч корисних елементів, які просто необхідні для організму. Завдяки корисним властивостям, її використовують у народній медицині для профілактики та лікування багатьох недуг.
Малина Мабуть, кожен хоч раз збирав малину, обережно зриваючи ягоду за ягодою з тонких стебелець, усіяних багатьма маленькими колючками. Малина може рости як біля хати, так і в лісі. В малині високо вміст саліцилової кислоти, яка відома як жарознижуючий засіб. Завдяки цьому компоненту у складі малина допомагає справлятися з застудами і запаленнями.
Малина знаходиться в трійці продуктів-лідерів за вмістом антиоксидантів. Ці речовини дозволяють боротися з проявами старості, зберігати енергійність і зовнішню привабливість.
Ягода багата і вітаміном C.
Суниці Лісова суниця, одна з наших найулюбленіших ягід, є найдавнішою ягодою на землі. Суниці вважаються найбагатшими серед інших плодів та ягід за вмістом кальцію, так необхідного для побудови дитячого скелету та зубів. Клітковини суниці дуже ніжна в порівнянні з іншими фруктами, тож ягоди корисні для секреції шлунка, покращують роботу кишечника і виводять зайвий холестерин з організму.
Ожина Ось кущики, що плетуться по землі інколи трохи піднімаються над землею. Гілки в ожини лісової тоненькі, шипи не дуже товсті і не дуже гострі. Росте вона в листяних лісах під деревами. Ягоди дрібніші, ніж в ожини звичайної солодкі з терпким присмаком і дуже смачні.
Ожина відрізняється від своєї близької родички малини не тільки кольором, але і смаком. Темні ягоди більш щільні, кисло-солодкі, дуже ароматні. Ягоди ожини містять вітаміни В, К, Е, А, Р, натрій, магній, залізо, нікель, калій, фосфор, хром, титан, марганець, кальцій, залізо, клітковину, фруктозу, глюкозу, пектини, лимонну, яблучну кислоти. Завдяки такому складу плоди ожини стимулюють імунітет, обмін речовин, травлення.
Брусниця Брусниця – це невеликий чагарник з яскраво-червоними плодами. Листя і ягоди брусниці широко використовуються в медицині, з її плодів виходять прекрасні заготовки на зиму.
Ягоди цієї рослини включають в себе величезну кількість активних речовин. Кислот, вітамінів і мікроелементів. Широко поширене застосування брусниці для лікування безлічі хвороб. Поговоримо про те, яка користь брусниці для здоров’я людини.
Таку назву брусниця отримала завдяки тому, що росте в борових лісах. Користь цієї рослини полягає не тільки в цілющих властивостях листя, але і плодів. При цьому радує те, що це рослина доступно кожному, оскільки збір листя і ягід можна проводити самим. Плоди рослини брусниця збирають восени, а для збору листя ідеальний час – весна, період цвітіння.
Отруйні лісові ягоди.
УВАГА!!! ОТРУЙНІ РОСЛИНИ!
Вовче лико Весною – в квітні – травні це єдиний кущ у наших краях, квітки у якого з’являються ще до листочків. Це – отруйна рослина. Навіть його квіточками краще милуватися здалеку. Їх запах, який нагадує аромат ванілі, може викликати головний біль, запаморочення. Краплина соку, яка попаде на шкіру або слизисту оболонку губ, очей викликає сильне подразнення. Восени, де раніше були квіточки, з’являються червоні ягоди. Але вони дуже небезпечні: вважають, що отрута від восьми ягід – смертельна доза для людини.
Блекота Ще багато віків назад було відомо про страшну силу блекоти. Підмітили, що людина, яка пожувала рослину, поводить себе досить дивно, здійснює вчинки проти всякого здорового глузду. Це пов’язано з отруйними речовинами, які є небезпечні для людини та багатьох тварин. Головне, що привертає увагу – квітки та плоди – глечики. Отруєння блекотою буває смертельним! Між тим упізнати рослину можна не тільки по зовнішньому вигляду, а й по неприємному запаху.
Вороняче око В цієї рослини зі стеблини ростуть чотири або п’ять листочків, а в середині сидить ягідка. Приймають цю ягідку за чорницю. Але в них ягідки смачні, а вороняче око – ягода дуже отруйна і її ні в якому випадку не можна куштувати.
Запам’ятайте!
Їсти можна тільки ті рослини, ті ягоди, в їстівності яких ви впевнені.