21 березня – Міжнародний день лісу

21 березня світова громадськість відзначає Міжнародний день лісу

Щороку цього дня фахівці з усього світу знаходять час для обговорення корисних властивостей лісу, товарів та послуг, отриманих з нього.

Цю традицію було започатковано в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства, метою яких було обговорення важливості вміння цінувати значення власних лісових ресурсів. Так і зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісу, яка одразу ж була підтримана ООН з питань продовольства та сільського господарства (ФАО «Всесвітній день лісівництва потрібно використовувати для розповсюдження інформації щодо всіх аспектів багатства лісу, представлених з трьох точок зору: виробництво, захист та відновлення, а також їх зв’язок із заповіданням», – було зазначено конфедерацією.

Щорічно масштабно відзначають Міжнародний день лісу, проводять ряд заходів, покликаних залучити якомога більше молоді та всіх громадян до садіння дерев, формувати у дитячій свідомості розуміння того, що берегти природу – завдання кожного. За сприятливих погодніх умов, цього дня саджають нові ліси, закладають парки, алеї, сквери, проводять ознайомчу та лекційну роботу з молоддю. Крім того, з 21 березня символічно розпочинається традиційна Всеукраїнська акція “Майбутнє лісу в твоїх руках”, що триватиме по всіх регіонах України до 21 квітня (День довкілля). протягом місяця відбудуться наступні заходи: садіння лісу за участю школярів та студентів, представників місцевої влади, ЗМІ; проведення лекцій та виховних годин; проведення науково-практичних семінарів за участю шкільних лісництв; доповнення існуючих та створення нових міні-дендропарків, алей; проведення заходів «Посади своє дерево», «РАЗОМ саджаємо дерева!», «Чистий день», «Зробимо ліс чистішим», «Ліс саджати – природу зберігати» тощо. Крім того, у рамках акції для учнів 1-4 та 5-8 класів проводитимуться конкурси на кращий малюнок і твір на тему «Людина та ліс».

    Надзвичайно приємно, що з кожним роком кількість охочих взяти участь в акції «Майбутнє лісу у твоїх руках!» зростає. Посадивши хоча б одне дерево, хоча б раз відчувши той ніжний шепіт лісу, людина назавжди відчуває свою причетність до стану навколишнього середовища.   Всіх бажаючих просимо  долучатись до акції!