УВАГА !!! СПАЛЮВАННЯ СУХОЇ ТРАВИ З А Б О Р О Н Е Н О !!!

Кожного року лісогосподарські підприємства, в тому числі і  Державне підприємство «Брошнівське лісове господарство» проводять підготовку  до пожежонебезпечного періоду.

До підготовки входять наступні заходи:

–           Розгляд підсумків пожежонебезпечного періоду попереднього року та стан готовності до пожежонебезпечного періоду поточного року на виробничій нараді підприємства.

–           Підготовка та затвердження в райдержадміністрації мобілізаційно-оперативного плану ліквідації лісових пожеж.

–           Узгодження та затвердження мобілізаційно-оперативних планів гасіння лісових пожеж та направлення їх до місцевих рад, лісництв та інших організацій, що включені в план.

–           Проведення профілактичних та попереджувальних заходів з охорони лісу від пожеж та закупівля необхідних  технічних засобів пожежогасіння,  протипожежного інвентарю.

–           Організація роботи рейдових бригад за участю органів місцевого самоврядування та громадськості

–           Проведення тренування сил, визначених мобілізаційно-оперативними планами ліквідації лісових пожеж та відпрацювання в натурі інструкцію по взаємодії підрозділів лісової охорони з МНС.

–            У лісництвах проводиться інвентаризація наявних технічних засобів пожежогасіння,  протипожежного інвентарю, та розробка заходів щодо їх оновлення ремонту та доведення до кількості передбаченої Правилами пожежної безпеки.

–           Здійснюється влаштування попереджувальних заходів навколо хвойних молодняків, насаджень, що прилягають до населених пунктів, місць відпочинку, сільгоспугідь, доріг та інше.

–            На в’їздах в лісові масиви та біля місць відпочинку виставляються інформаційні щити щодо правил поведінки в лісі.

–           На підприємстві створюються резерви паливно-мастильних матеріалів.

 

Лісовий фонд України є високопожежонебезпечним об’єктом. Охорона його від пожеж — моральний обов’язок кожного члена суспільства.

Відповідно до положень Закону України “Про пожежну безпеку” Правила пожежної безпеки в лісах України (далі – Правила) є обов’язковими для виконання всіма центральними і місцевими органами державної виконавчої влади, підприємствами, установами, організаціями (незалежно від виду їх діяльності та форм власності) і громадянами, що з будь-яких причин перебувають у лісі.

Правила містять вимоги  пожежної безпеки, що встановлюються з метою забезпечення охорони лісу від пожеж.

Обов’язки громадян щодо забезпечення пожежної безпеки встановлюються Законом України “Про пожежну безпеку”. Відповідно до цього закону громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які перебувають на території України, зобов’язані:

– виконувати правила пожежної безпеки в лісі, виховувати у дітей обережність у поводженні з вогнем;

– повідомляти лісогосподарське підприємство, територіальний підрозділ МНС, місцеві органи влади про виникнення лісової пожежі.

Організаційне забезпечення виконання заходів щодо охорони лісів від пожеж на регіональному рівні, погодження проектної документації по лісопожежній тематиці здійснюється обласними органами державної виконавчої влади і місцевого самоврядування.

Особи, винні у порушенні цих Правил, несуть адміністративну, кримінальну чи іншу відповідальність відповідно до чинного законодавства.

Підставою для визначення міри відповідальності за порушення вимог пожежної безпеки в лісах керівників підприємств, установ, організацій та громадян є протокол про адміністративне правопорушення, складений уповноваженою особою Міністерства охорони навколишнього природного середовища України (Мінприроди), Державного комітету лісового господарства України, а також  громадським лісовим інспектором, громадським інспектором з охорони навколишнього природного середовища, народним дружинником.

Спеціально уповноважені державні органи лісового господарства, Мінприроди у разі невиконання підприємствами, установами, організаціями та громадянами їх постанов про усунення порушень вимог цих Правил, за погодженням з місцевими органами державної виконавчої влади та місцевими Радами, обмежують чи призупиняють роботи на певних ділянках, об’єктах, де допущені порушення, на термін аж до повного їх усунення, а при систематичному порушенні Правил або у випадках  поновлення робіт за власною ініціативою, що були зупинені раніше, порушують питання про звільнення з роботи службових осіб.

Впродовж пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:

– розведення багать у лісі;

– заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;

– відвідування населенням хвойних насаджень при підвищеному класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) ;

– палити, кидати у лісі, на сільськогосподарських угіддях, торфовищах непогашені сірники, недопалки;

– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь; – залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередачі, зв’язку, радіофікації, інших комунікацій та об’єктів деревні залишки і горючі матеріали; – звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та орючі відходи тощо.

Дії при гасінні лісових пожеж підручними засобами:

Найпоширеніший засіб гасіння пожежі – нахльостування полум’я віником з гілок листяних дерев. Потрібно рухатись по вогнищу і наносити удари так, начебто замітаючи полум’я вбік, на вигорівшу площу. Збивши основне вогнище, при наступному ударі по цьому місцю, віник затримують, прижимаючи до палаючої кромки і повертають, що дає охолонути горючим матеріалам.

Також, для гасіння пожеж використовують спосіб, при якому закидають крайки пожежі рихлим ґрунтом, який викопують штиковими лопатами. Для цього ґрунт, який забирається лопатою поблизу кромки пожежі, кидають вздовж неї. Ґрунт попадає на горючі матеріали, охолоджує їх та ізолює від повітря. При гасінні спочатку збивають полум’я, а потім, зупинивши пожежу, насипають на кромку шар ґрунту товщиною 6-8см. Якщо поблизу є водоймище – вогонь заливають водою.

 

Пам’ятайте, що попередити пожежу набагато простіше, ніж загасити!

            У разі виявлення пожежі необхідно телефонувати 101.